Waarom een begeleidingstraject rond duurzaam toerisme?
Gemeenten in Vlaams-Brabant spelen hun toeristische troeven uit met respect voor onze unieke streek, haar inwoners, onze natuur en cultuur. Streektoerisme biedt vele economische en sociale voordelen, maar heeft ook een ecologische impact. Daarom best dat toeristische diensten en hun lokale partners duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, om zo hun invloed op het klimaat en de omgeving te beperken. Ecolife, samen met Toerisme Vlaams-Brabant, neemt je gemeente hierbij op sleeptouw.
Het project verloopt met steun van de provincie Vlaams-Brabant (foto: Toerisme Vlaams-Brabant).
Wat houdt het in?
- Een ‘nulmeting’ om een helder beeld te krijgen van duurzaamheid binnen de huidige werking van de toeristische dienst (najaar 2024).
- Een actienota gebaseerd op de principes van duurzaam toerisme met aandachtspunten, goede praktijken en praktische aanbevelingen (voorjaar 2025).
- Interactieve workshop voor lokale besturen en hun toeristische partners gericht op toekomstige acties en aanbevelingen voor het lokaal en provinciaal beleid (voorjaar 2025).
Wat levert het op?
- Verbinden van toeristisch aanbod en het gemeentelijk klimaatbeleid;
- Professionele begeleiding door Ecolife en afstemming met Toerisme Vlaams-Brabant;
- Capaciteitsopbouw van toeristische dienst en andere diensten (omgeving/duurzaamheid, lokale economie & middenstand);
- Concrete aanbevelingen voor een duurzaam toeristisch beleid.
Welke gemeenten doen mee?
We werken voor dit project samen met vier Vlaams-Brabantse gemeenten:
- Dilbeek
- Halle
- Landen
- Oud-Heverlee
Deze gemeenten engageerden zich om deel te nemen aan het begeleidingstraject door hun praktijkervaring te delen, de kwalitatieve scan in te vullen en deel te nemen aan overlegmomenten en workshops.
Meer info
Neem contact op met Tina Baert via 016 22 21 03 of tina.baert@ecolife.be.