Broed je op een geniaal duurzaam idee maar mis je het budget om het van de grond te krijgen? Kan je klimaatinitiatief samen met de buren nog een financieel duwtje in de rug gebruiken? In drie Oost-Vlaamse gemeenten gingen ‘de Meerdoeners’ aan de slag met impactvolle burgerinitiatieven.

De Meerdoeners zijn enthousiaste en ge├źngageerde burgers uit Zwalm, Kluisbergen en Sint-Lievens-Houtem die meededen met het participatietraject onder begeleiding van Ecolife met steun van de intercommunale Solva. Zij nemen een actieve rol op om acties uit te voeren in het kader van het klimaatplan van de gemeente, en kregen daarvoor een budget.

Het klimaat is een zaak van iedereen. Veel burgers staan te popelen om in actie te schieten, maar weten soms niet waar te beginnen. Als Meerdoeners krijgen ze begeleiding van Ecolife. Voor de uitwerking van drie burgerinitiatieven trok elk gemeentebestuur 7 500 euro uit. De acties moeten het landschap klimaatrobuuster maken of de CO2-uitstoot effectief doen dalen. Zo helpen burgers hun gemeente mee om de doelstellingen van het klimaatplan te halen. De actie is al helemaal geslaagd als de Meerdoeners na afloop van het project een blijvend engagement willen opnemen, en de gemeenten overwegen om van het participatietraject een jaarlijkse gewoonte te maken.

>> Interesse in burgerparticipatie? Neem contact op voor een aanbod op maat.