Zie je ook daken in je buurt waarop zonnepanelen niet zouden misstaan? Droom je ook van meer lokaal geproduceerde energie in je omgeving? Vraag je je ook weleens af hoe je mee de handen uit de mouwen kunt steken, samen met mensen uit je buurt of gemeente?

Meer en meer burgers willen samen de energietransitie in hun omgeving versnellen. Om die lokale veerkracht verder te vergroten, begeleidden Ecolife en Ecopower samen met het Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant 9 burgergroepen uit Vlaams-Brabant in 45 avondsessies boordevol technische informatie en tips voor hun communicatie en groepsvorming. Enthousiaste burgers zagen zo het LICHT: ‘Lokale Initiatieven voor een Coöperatieve Hernieuwbare Transitie’.

Resultaat? Vier nieuwe energiecoöperaties:

  • ECoOB (Leuven/Herent)
  • Noordlicht (Brusselse Noordrand)
  • Druifkracht (druivenstreek)
  • Navitas (Diest en buurgemeenten)

Actieve groepen uit Scherpenheuvel (HagelandStroomt), Tienen, Wezembeek-Oppem/Kraainem, Zoutleeuw en Rotselaar/Haacht werken samen met deze en andere coöperaties. In scholen, zorgcentra en bedrijven realiseren ze hernieuwbare energieprojecten met zon, water, wind en groene warmte. Vaak werken ze ook aan energie-efficiëntie. De financiering gebeurt met rechtstreekse burgerparticipatie. Het project liep met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

>> Op zoek naar een energiecoöperatie in je buurt? Neem een kijkje bij REScoop Vlaanderen.

>> Kom je graag in contact met een van de burgergroepen? Geef ons een seintje.