EnergieID en Ecolife begeleiden de gemeenten Sint-Niklaas, Laarne en Merelbeke en hun verenigingen om hun energieverbruik te monitoren en te beheren.

Doordat ze veel leden bereiken, zijn lokale verenigingen belangrijke partners om lokale klimaatdoelstellingen te realiseren. Daar liggen veel mogelijkheden om energie te besparen door beter inzicht in verbruik en doordachte actie. Vaak zonder dat daar grote investeringen voor nodig zijn. De werking, de activiteiten en de evenementen van verenigingen bieden mooie kansen om hun aankopen, afval, energie, mobiliteit, voeding en water te verduurzamen. Bovendien hebben de verenigingen een voorbeeldfunctie en nemen de leden het verhaal mee naar familie en vrienden.

‘Verenigd voor het klimaat’ richt zich tot lokale besturen die hun verenigingen actief willen betrekken bij het klimaatverhaal. Ecolife en EnergieID ondersteunen drie Oost-Vlaamse gemeenten en hun verenigingen om hun energieverbruik efficiënt te monitoren en hun lokalen, vervoer, voeding en evenementen duurzamer te beheren. Eerst zorgen we voor een beter inzicht in het verbruik en de regeling van de installaties in de lokalen. Daarna stellen we een onderbouwd plan voor een klimaatslimme vereniging voor en begeleiden we ze in concrete acties. Dit project loopt met steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

>> Interesse? Neem contact op voor een samenwerking op maat van je gemeentebestuur of je vereniging.