foods-carbon-footprintVijf jaar geleden ontwikkelde Ecolife voor het Nederlandse Voedingscentrum een calculator om de impact van voeding te berekenen. Nu voerde Ecolife een grondige update uit.

Aan de hand van vijftien vragen berekent de calculator de ecologische voetafdruk en de watervoetafdruk van de productie en het transport van voeding. Een consument heeft voor voeding een ecologische voetafdruk van gemiddeld 1,6 hectare en een watervoetafdruk van 1.300 m³ per jaar. Door meer duurzame en meteen ook gezonde keuzes te maken, kun je de voetafdruk van je voeding verlagen tot minder dan 0,9 hectare en 1.000 m³ water per jaar. Doe de test en bereken zelf je voedselvoetafdruk.

Ecolife berekende ook de ecologische en de watervoetafdruk van meer dan 2.000 voedingsproducten. Die waarden staan in de Eetmeter van het Voedingscentrum. Met die Eetmeter kun je je dagmenu scannen en berekenen hoeveel je van welke voedingsstoffen opneemt en of je van sommige stoffen te veel of te weinig eet. Binnenkort kun je met de Eetmeter ook de duurzaamheid van je voedingskeuzes nagaan.